2012. szeptember 19., szerda

62

Alulról nézve, egy teljes élet. Fölülről....épp csak elkezdődött.

A témához abszolut nem illeszkedő, de legalább némi jó kedvre derítő olvasmányomból idéznék néhány mondatot.

Naid Samat
JasperSting

DAKOTA bölcsességek
Kis Indiánkönyv

Békekötés kipipálva

" Bár a dakoták mindig is nagy kedvüket lelték a háborúzásban, egy idő után feltűnt nekik, hogy vészesen fogy az emberanyag, ami nélkül eme pompás foglalatosságnak az égvilágon semmi értelme. Lassan, de biztosan rájöttek, hogy talán mégsem ismernek minden játékszabályt.
 Így fedezték fel a békekötés lehetőségét. Nem örültek ugyan neki, ám be kellett látniuk, hogy az öldöklésbe iktatott kényszerű szünetek jótékonyan hatnak a demográfiai mutatókra.
 Az újfajta rítus beiktatása természetesen nem ment minden buktató nélkül. A dakotáknak előszöris rá kellett szokniuk a dohányzásra. Ezt elég morcosan viselték: némely radikális háborúpárti egyenesen odáig ment, hogy a békepipa hosszútávon több áldozatot követel, mint a leghosszabb hadjárat. Ezen elégedetlenkedőkkel végül is sikerült kompromisszumot kötni: ráírhatták minden füstölőeszközre, hogy "a békepipa káros az egészségre".
 Ám a nehézségek ezzel még nem értek véget: a dakoták ugyanis elvből nem álltak szóba azokkal, akikkel éppen háborúztak, így kezdetben azt sem tudták egyeztetni, hogy a felek milyen körülmények között kössék meg a fegyvernyugvási egyezményt."

(Lícium-Art Könyvkiadó- és Kereskedelmi Kft)

2 megjegyzés:

  1. Olvasnivalót ajánlanék - figyelem-elterelőnek:
    Zecharia Sitchin: A tizenkettedik bolygó és ennek a folytatása: Az istenek városai.
    Úgy gondolom, érdekelni fog.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm. Már a címek is kedvemre valók.

    VálaszTörlés