2012. június 21., csütörtök

Biztosan jó irányba megyünk?

Bár elhatároztam, hogy kizárom magam a közéletből, de emellett a néhány sor mellett nem tudtam elmenni szó nélkül.
Sokszor érzem magam úgy vezető politikusaink egy-egy megnyilvánulása hallatán, mintha a forgalommal szemben akarnánk felhajtani a sztrádára. Ezért inkább becsukom a szemem, befogom a fülem és jöjjön, aminek nem kellene jönnie, ha normális emberek vezetnék a "járgányunkat".


Jean-Claude Carriére
Jean Delumeau
Umbertó Eco
Stephen Jay Dould

Beszélgetés az idők végezetéről

A szerzőkkel Catherine David, Frederic Lenor és Jean-Philippe De Tonnac beszélgetett

"Korunk társadalma, amely ideálisnak mondja magát, vagy legalábbis szeretne az eszményihez közelíteni, mindig ugyanabba az akadályba ütközik: egy olyan világban, amelyben minden (vagy majdnem minden) kitudódik, miként lehet ilyen kirívó életszínvonal-beli különbségeket fenntartani?
 Innen ered a képtelen vádaskodás, miszerint "ezek a külföldiek megfosztanak minket a munkalehetőségektől", ebből fakad a nemzet bezárkózása, a reménytelen és kiúttalan nacionalizmus. Mert az elzárkózás ideje lejárt. Igen, ez az idő véget ért. A világ egyetlen népe sem maradhat fönn, ha nem tart kapcsolatot a többi néppel. Ezt számos antropológus állítja. A kulturális és faji autarkia halálba torkollik. Ugyanolyan megvalósíthatatlan, mint az ellenkezője, az uniformizált világkultúra."

1 megjegyzés:

  1. Valami teremtés-beli difi lehet nálunk, hány ezer éve nem vagyunk képesek ezt megérteni ?????

    VálaszTörlés